Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ U KINI: VAŽNO JE DA UNAPREĐUJEMO NAŠU MEĐUPARTIJSKU SARADNJU

07/10/2024 16:51 Redakcija RTV Puls

PEKING, 10. jul – Delegacija Srpske napredne stranke predvođena članovima Predsedništva Petrom Petkovićem i Nemanjom Starovićem u kojoj je još 20 članova stranke, doputovala je u službenu stranačku posetu Kini gde će imati više sastanaka sa visokim predstavnicima Komunističke partije Kine, partijskim zvaničnicima i ministrima.
Srpsku delegaciju u Pekingu je dočekala direktorka Biroa za Evroazijske poslove Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta KPK, gospođa Vang Min, koja je istakla da je uverena da će poseta biti sadržajna i dati dodatan zamah produbljivanju odnosa dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju SNS, Petković je tom prilikom zahvalio kineskim prijateljima na prijemu i toploj dobrodošlici, istakavši da se još jedna u nizu stranačkih poseta realizuje na inicijativu koju su još 2019. godine pokrenula dva predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

“Do ove posete dolazi nakon veoma uspešne i značajne posete predsednika Sija Srbiji. Važno je da unapređujemo našu međupartijsku saradnju i usvajamo primere dobre prakse na obostrano zadovoljstvo”, naveo je Petković.

Delegacija je prvog dana posete obišla Kineski državni arhiv publikacije i kulture gde je imala prilike da se upozna sa bogatim kulturnim, književnim, umetničkim nasleđem najstarije civilizacije na svetu.

“Ovaj arhiv je otvoren na inicijativu predsednika Narodne republike Kine, predsednika Si Đinpinga, kao mesto spoja arhivske galerije, biblioteke, muzeja, umetnosti. Predstavlja riznicu kineske kulture i prostire se na 380.000 metara kvadratnih, a u planu je da se otvori više manjih arhivskih objekata širom Kine”, istakao je direktor Državnog arhiva publikacije i kulture gospodin Liu Čengjong. On je predložio da se uspostavi saradnja nacionalnih institucija kulture Narodne Republike Kine i Republike Srbije i na sastanku je dogovoreno da uskoro zvanična delegacija predstavnika kulturnih institucija Srbije poseti Peking.

Petković je istakao zadovoljstvo što je delegacija imala priliku da se upozna kako Narodna republika Kina neguje i poštuje svoju tradiciju i kulturu.

“Dolaskom Aleksandra Vučića na čelo Srbije i naša zemlja počela je da ulaže značajna sredstva u negovanje naše kulture i tradicije, s posebnim akcentom na negovanje kulture sećanja. Posebno bih istakao našu kulturnu baštinu na KiM koja se nalazi pod svakodnevnim napadima režima u Prištini i pokušajima da se falsifikuju i prekroje istorijske činjenice i preotme naše kulturno i versko nasleđe”, podvukao je Petković.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.