Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ ZAHVALIO PINTERU NA PODRŠCI I RAZUMEVANJU

08/04/2022 16:37 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 4.avgust – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Mađarske u Republici Srbiji Atilu Pintera kojem je zahvalio na podršci i razumevanju za poziciju srpskog naroda, posebno na prostoru Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarija.


Petković se posebno osvrnuo na poslednju krizu na prostoru pokrajine koju je izazvao Aljbin Kurti svojim protivpravnim i jednostranim akcijama kojima je želeo da Srbima ukine srpske registarske oznake i lična dokumenta.

Kako se navodi, u svetlu tih događaja i neodgovornih poteza Prištine koji su pretili da nepovratno zapale bure baruta na KiM, Petković je naveo da je od neprocenjivog značaja bilo angažovanje komandanta Kfora Ferenca Kajarija.

“Veliku zahvalnost dugujemo gospodinu Ferencu Kajariju koji je na čelu Kfora i koji je u ovim teškim danima pokazao veliku podršku i razumevanje za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana i lično se angažovao na smirivanju tenzija”, istakao je Petković.

Petković je upozorio da je opasnost po Srbe na prostoru KiM i dalje prisutna jer predsednik privremenih institucija samouprave u Prištini gotovo svakodnevno sprovodi nasilne i provokativne akcije kojiam su mete Srbi, a broj etnički motivisanih incidenata se zabrinjavajuće povećava.

“Umesto da radi an smirivanju tenzija i provokacija, Priština nastavlja da izaziva krizu i podstiže tenzije u šta smo imali prilike da se uverimo i kidnapovanjem vozača srpskog saniteta Dejana Spahića iz Zvečana koji je pušten na slobodu tek nakon snažne diplomatske ofanzive Beograda na čelu sa predsednikom Vučićem”, podvukao je Petković.

On je naveo da uprkos stalnim opstrukcijama od strane Prištine koja ne želi dijalog i dogovor i odbija da sprovede svoje obaveze preuzete u Briselu posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Beograd ostaje privržen miru i normalizaciji odnosa koje je moguće postići jedino za pregovaračim stolom.

Direktor Petković istakao je da danas svedočimo izvanrednim odnosima Srbije i Mađarske kojima su put trasirali predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban, a ambasador Pinter dao nemerljiv doprinos svojim angažovanjem u Beogradu.

Na kraju, Petković je još jednom svom sagovorniku poželeo mnogo uspeha u radu i budućim zadacima i istakao da će gospodin Atila Pinter u Beogradu uvek imati verne prijatelje.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Kancelarija za KiM

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.