Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

POČELA ŽETVA JEČMA U KOSOVSKOM POMORAVLJU

07/01/2022 18:32 superadminpuls

ŠILOVO, 1. jul – Ove nedelje otpočela je žetva strnih žita u Kosovskom Pomoravlju.

Prvi snopovi ječma najavljuju berićetnu godinu. Na 20 ari u proseku se očekuje 25 džakova, što je na nivou višegodišnjih proseka, kažu ratari.

Uslovi za žetvu su za sada idealni, sunčano i suvo vreme se najavljuje i narednih dana, a zrno je zrelo.

Kombajner Stefan Maksimović iz Šilova kaže za Puls da bi, ako ostanu ovakvi vremenski uslovi, žetva pšenice mogla da počne za nedelju dana.

„Nadam se da neće biti padavina i da će poslužiti dobro vreme do kraja žetve“, kaže Maksimović.

Međutim, iako vremenske prilike i rod obećavaju dobre prinose, finansijski aspekti žetve su neizvesni, jer su svi parametri značajno poskupeli, u odnosu na prošlu godinu. Na današnji dan, nafta se na Kosovu prodaje za 1,84 evra po litru, poskupeli su i rezervni delovi za poljoprivrednu mehanizaciju i ne postoje signali sa tržišta koji bi ukazivali na pojeftinjenje, Naprotiv.

„Lane se za uslugu kombajniranja plaćalo 110 evra po hektaru, ali će ove godine sigurno biti skuplje“, najavljuje Maksimović.

Skočile su i cene žita. Radi poređenja, za kilogram pšenice prošle godine se plaćalo jedva 18 centi, dok u 2022.godini i do 32 centa. Za sada.

Međutim, ratari koji su jesenas posejali njive nemaju vremena za visoku politiku i jedina im je briga da što pre skinu useve sa njiva.

Poljoprivrednik iz Gornjeg Kusca Milan Arsić kaže da je ove godine pod ječmom zasejao za svoje potrebe samo 30 ari, ali da je godina dobra i prinosi visoki.

„Ječam ćemo zadržati za svoje domaćinstvo i koristićemo za ishranu krava, svinja i živine“, kaže Arsić.

Tako će, po svemu sudeći, uraditi i većina ratara iz Kosovskog Pomoravlja. Sačuvaće svoje žito kod kuće dok se ne stabilizuju tržišne i druge prilike.

Novinar: Radica Micanović
Foto: RTV Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.