Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

POOŠTRENE KAZNE ZA PREKRŠAJE U SAOBRAĆAJU

04/03/2024 18:21 Redakcija RTV Puls

GNJILANE, 3.april – Danas je na Kosovu stupio na snagu novi zakon o saobraćaju, donoseći značajne promene i pooštravanje kazni.


Najznačajnije promene odnose se na kazne za nekorišćenje sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.
„Prema novim odredbama, kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa je povećana sa ranijih 40 evra na 150 evra“, izjavio je za Rtv Puls portparol Kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hašani.
„Kazna za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje takođe je značajno povećana. Vozači koji budu uhvaćeni u ovom prekršaju prvi put plaćaju kaznu od 100 evra i dobijaju negativan poen u sistemu. Za drugi prekršaj kazna iznosi 200 evra, uz tri meseca zabrane vožnje. Za treći put, kazna je 500 evra, uz zabranu vožnje od šest meseci i tri negativna boda“, istakao je Hašani.
Za neregistrovana vozila do 30 dana kazna je 200 evra za vozača, dok je za pravno lice kazna 500 evra. Za nenošenje kacige kod vozača motornih vozila na dva točka kazna je sa 20 povećana na 100 evra. Ukoliko lice mlađe od 16 godina vozi trotinet 500 evra plaća kaznu onaj ko mu je to omogućio.


To su samo neke od kaznenih mera koje su deo šire strategije unapređenja bezbednosti u saobraćaju i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Cilj je podizanje svesti vozača o odgovornom ponašanju u saobraćaju i zaštiti života svih učesnika u saobraćaju.


Pripremila: Radica Micanović
Foto: Rtv Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.