Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PORODICE NESTALIH I KIDNAPOVANIH: TRI GODINE NEMA POMAKA, BEOGRAD I PRIŠTINA DA ISPUNE OBEĆANO

04/19/2024 15:19 Redakcija RTV Puls

PRIŠTINA, 19. april – Resurni centar za nestala lica organizovao je danas, povodom obeležavanja 27. aprila, nacionalnog dana žrtava prisilnih nestanaka, konferenciju na kojoj su članovi porodica nestalih sa Kosova i iz Srbije poručili da je krajnje vreme da Beograd i Priština sednu za sto i započnu rešavanje tog problema.
Učesnici konferencije uputili su zahteve i preporuke nadležnima da se nastavi sa procesom pronalaženja nestalih i kidnapovanih koji je poslednjih godina skoro u potpunosti zapostavljen.

Bajram Ćerkinaj iz Resornog centra za nestala lica u Prištini poručio je da je cilj današnjeg sastanka da se pošalje apel Beogradu i Prištini da ispune ono što su obećali.

“Po mom mišljenju, potrebna je aktivnost, i da upućujemo apele Beogradu i Prištini da ostvare ono što su obećali, da pitanje o nestalima bude deo dijaloga u Briselu, da to bude prva tema dnevnog reda. Stiže 2. maj kada su potpisali i dogovorili da će nam dati odgovor. Nažalost, nijedan korak nije učinjen već tri godine. Podsećamo one ljude koji su se uspavali i koji se bave samo politikom, a nikakako onim što su obećali, da će ovo biti humanitarno pitanje. Nemamo nikakve informacije i sa tugom pratimo, 25 godina nemamo nikakve informacije o svojim najmilijima. Nas ne interesuje politika, želimo istinu”, rekao je Ćerkini.

Gordana Đikanović iz Udruženja nestalih “Kosovski stradalnici” u Beogradu istakla je da Radna grupa o nestalim licima nije zasedala tri godine.

“Ja sam pripadnik porodice iz svih etničkih zajednica koje pokušavaju da imaju istu reč i istu misao koju će izgovoriti i vlastima u Beogradu i vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici, da se prvo odledi ovaj proces nestalih koji je stao i koji stoji već tri godine i da ovaj proces učinimo aktuelnim. Mi se razlikujemo od ostalih jer nas politika ne interesuje, mada bez politike ovaj problem ne sme da se reši. Zavisi od njih kada će se ovaj problem rešiti i kada će se oni dogovoriti. Ono što je nedopustivo je to da Radna grupa tri godine nije zasedala. To u prevodu znači da za tri godine nije identifikovano nijedno lice sa liste nestalih. Mi smo danas ovde da zajednički obeležimo dan nestalih na Kosovu. Tu smo da još jednom pošaljemo apel, da molimo, da tražimo, da zahtevamo da se uzmu u pamet svi oni od kojih pitanje nestalih zavisi” , naglasila je Đikanović.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.