Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA NOVO BRDO SA OKOLINOM STANISLAVA KOJIĆA

06/22/2022 16:09 Redakcija RTV Puls

ŠILOVO, 22.jun – U kulturno-prosvetnom sentru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, u okviru Vidovdanskih svečanosti organizovana je promocija knjige Stanislava Kojića „ “Novo Brdo sa okolinom”.

Dugogodišnji istraživač etničkih, etnografskih i demografskih karakteristika Kosovskog Pomoravlja, za sobom ima desetak knjiga od više pedesetak sela sa većinskim srpskim stanovništvom ovog kraja.

Ovoga puta u svojoj monografiji “Novo Brdo sa okolinom”latio se pisanju i prikupljanju podataka o selima Novobrdske opštine, i Krive reke.

Stanislav Kojić je u ovoj monografiji objavio ličnu kartu svake opisane porodice, i istoriju tridesetak sela.

O stvaralaštvu Stanislava Kojića i samoj knjizi govorili su : publicista i analitičar, lektor i pisac recenzije, profesor Đorđe Jevtić,prozni pisac ,pesnik, i likovni umetnik Srećko Simić, profesorica srpskog jezika i književnosti Radmila Miljković, izdavač knjige i pesnik Novica Sovrlić i narečerni vikarni episkop Novobrdski otac Ilarion.

Ova monografija je način da se osujeti pisanje lažne istorije, koja će nas podsetiti na istinu da nismo mogli da biramo kom ćemo narodu pripasti sa rođenjem i na kom ćemo prostoru živeti. I sadašnjost i budućnost se mogu izgrađivati samo na istini, pravdi i ljubavi, bez mržnje prema bilo kome.

Novinar: Bojan Antić

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.