Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PREDSTAVNICE KANCELARIJE ZA KIM OBIŠLE ZZ “LAPLJE SELO”

04/02/2024 18:14 Redakcija RTV Puls

LAPLJE SELO, 2.april – Posredstvom Kancelarije za KiM Zemljoradnička zadruga u Lapljem Selu pre dve godine dobila je izuzetnu donaciju u savremenim poljoprivrednim mašinama u vrednosti od oko 7,5 miliona dinara, što je zadrugarima olakšalo rad i smanjilo troškove proizvodnje.

Posetivši stanovnike ovog mesta, rukovodioc grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kancelariji za KiM Tanja Jurić-Trkulja istakla je da su nakon 1999. godine, mnoge Zemljoradničke zadruge koje su postojale na Kosovu ili ugašene ili nelegalno prodate od strane kosovske Agencije za privatizaciju, a da je namera države Srbije da oživi postojeće i osnuje nove, kao bi poljoprivrednicima omogućlla bolju proizvodnju i kasniji plasman, što znači sigurnu egzistenciju.

„Ovo je novoosnovana poljoprivredna zadruga, osnovana je 2021. godine, i na sreću, Ministarstvo poljoprivrede je uvažavajući sve specifičnosti života na Kosovu i Metohiji zaista imalo razumevanja i odobrilo je subvenciju od oko 7,5 miliona dinara. Nabavljena je skoro celokupna mehanizacija, evo tu su kao što vidite i traktori sa 11 čak priključnih mašina, plugovi, drljače, tanjirače i td. Njima to dosta pomaže naravno, međutim, broj zadrugara je još uvek mali u ovoj zadruzi”, navela je Jurić-Trkulja i izrazila nadu da će ih ubuduće biti mnogo više.

Istakla je da su zadrugari prilikom razgovora naveli da im je potreban kombajn, a da će Kancelarija za KiM pokušati da pomogne i u tom pravcu.

Podvukla je da ima mnogo problema koje treba prevazići, ali će država iznaći način za nesmetano funkcionisanje zadruga.

,,Imaju niz administrativnih problema, vezano za takozvane kosovske vlasti i sve te prepreke su tu i moraju se nekako naći rešenja da se to otkloni kako bi Zemljoradnička zadruga radila i dalje, da funkcioniše kako smo i mi očekivali, kako je Ministarstvo o brigu o selu očekivalo i kako sami zadrugari očekuju, oni se nadaju da će to ići na bolje”, poručila je Jurić-Trkulja.

Članovi Zemljoradničke zadruge „Laplje Selo“ obrađuju preko 150 hektara zemlje , čime obezbeđuju egzistenciju svojim porodicama, naglasio je jedan od osnivača zadruge Igor Jovanović.

On je da im je Kancelarija za KiM umnogome pomogla i olakšala rad, najpre nabavkom poljoprivrendih mašina.

„Sa teškim mašinama prvenstveno smo smanjili potrošnju recimo goriva. Recimo pšenica, sa ovom tanjiračom ne mora da se ore, jer se ona koristi baš za setvu pšenice. U tom slučaju mi preko 70 odsto uštedimo na gorivu i vredna su stvar mašine, još su pod garancijom“, rekao je Jovanović.

Jovanović ističe nadu da će se naći način za prevazilaženje administrativnih, kao i problema sa plasmanom proizvoda, koji ih trenutno najviše muče.

Predstavnici Kancelarije za KiM posetili su u Gračanici i Privremeni organ grada Prištine gde su sa predsednikom Novakom Živićem razgovarali o budućem radu Kancelarije za mlade pri ovoj opštini.


Izvor i foto: RTV Gračanica

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.