Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SABOR U AJNOVCU

08/04/2022 17:47 Redakcija RTV Puls

AJNOVCE, 4.avgust – U selu Ajnovce, u kosovsko kameničkoj opštini obeležen je praznik posvećen svetoj Mariji Magdalini.


Meštani Ajnovca, sela koje se nalazi na oko sedam kilometara od Kosovske Kamenice, okupili su se oko svog hrama gde su i proslavili praznik posvećen Mariji Magdalini, u narodu poznat kao Blaga Marija. Inače, crkva u ovom mestu, izgrađena dobrovoljnim prilozima meštana, posvećena je svetom Nikolaju koji se slavi 22. maja, a kao seoska slava ili sabor, uzet je dan svete Marije Magdaline, kada je hram osveštan.
„Narod u ovom selu slavi taj dan kao sabor i svako domaćinstvo prima današnje goste. Pre toga svi dolaze u hram na liturgiju“, kaže za Puls protojerej, Srđan Milenković.


Ajnovce je čisto srpsko selo koje je nekada imalo stotinu domaćinstava, a sada u pedesetak kuća žive pretežno stariji ljudi. Mladi su otišli u potrazi za boljim životom ali se na ovaj dan svi vraćaju u zavičaj.
Dragan Antić je iz Ajnovca na rad u inotranstvo otišao pre 40 godina. On je ovogodišnji kum i pripremio je posluženje za sve prisutne goste.
„Ovo mi je najsrećniji dan. Milo mi je što smo smo se okupili u ovolikom broju i želim da nas svake godine bude sve više“, kazao je Antić.
Danijel Stajić je novi kum. Njegovi roditelji su iz ovog mesta, a on, iako se rodio u Beogradu, vrlo često i rado dolazi u Ajnovce. Tu je i kršten.


Slavlje su uveličali članovi KUD „Kriva reka“ iz Berivojca koji su se predstavili igrama iz Kosovskog Pomoravlja a na kraju su se svi pristni uhvatili u kolo.


Novinarka: Radica Micanović
Foto: Rtv Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.