Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SAVIĆI IZ KORETIŠTA: AKO NAM UKINU DINAR I OSTANEMO BEZ NARODNIH KUHINJA, DECA ĆE NAM BITI GLADNA!

02/13/2024 16:24 Redakcija RTV Puls

KORETIŠTE, 13.februar – Suočavanje sa socijalnom ugroženošću nikada nije lako, ali situacija je postala teža, gotovo neizdrživa nakon najave ukidanja dinara na Kosovu.

Ovo je priča o dvadesetočlanoj porodici Savić iz Koretišta nadomak Gnjilana, koja preživljava zahvaljujući izdvajanjima države Srbije, socijalne pomoći i hrane koju dobija iz Narodne kuhinje u Prekovcu. Od toga hrane mnogo gladnih dečjih usta. Ako bez toga ostanu, zbog ukidanja dinara, pitaju se kako će decu prehraniti.


Ivica sa suprugom, devetoro maloletne dece, od kojih jedna beba i roditeljima živi u jednoj a u drugoj kući brat sa sedam članova. Iako zaposlen kao pomoćni radnik u OŠ “Bora Stanković” u Koretištu, Ivica kaže da im hrana iz Narodne kuhinje mnogo znači da prehrani devetoro dečjih gladnih usta. Pritisli su ih i zdravstveni problemi, Ivica je imao tešku operaciju glave, najstarija ćerka mu je paralizovana a ukidanje dinara i mogućnost zatvaranja Narodnih kuhinja stavlja ih u još težu situaciju.


„Živimo od pomoći Narodne kuhinje i ukoliko ona prestane sa radom zbog ukidanja dinara biće teško nama. Nas je trinaestoro a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći” izjavio je za Rtv Puls, Ivica Savić.
„Pomoć koju dobijamo mnogo nam znači, živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kada bi nam ovo ukunuli ne znam šta bi radili. Mnogo nam znači, posebno za decu, što dobijamo hleb i kuvanu hranu”, kaže Jelena Savić.
„Živimo od obroka koji dobijamo iz kuhinje. Socijalna pomoć ode na namirnice, za struju i druge račune”, kazao je Novica Savić.
„Osim hrane, upravnica Narodnih kuhinja, Svetlana Stević, daje nam i školski pribor, podmirila mi je i troškove lečenja i prevoza do Niša”, izjavio je Ivica.


Narodne kuhinje na Kosovu imaju oko 2.300 korisnika i njihov rad je nemoguć bez pomoći države Srbije i Eparhije raško-prizrenske. Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je istakao da je država povećala davanja za rad Narodnih kuhinja, čak četiri puta i na godišnjem nivou sada izdvaja oko 85 miliona dinara.


Novinarka: Radica Micanović
Fot: Rtv Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.