Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SCENE IZ ŽITIJA SV.MARKA PO PRVI PUT

07/20/2022 16:14 Redakcija RTV Puls

ŠILOVO, 20.jul – Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.

“Nigde u svetu još nisu naslikane scene iz Žitija Svetog apostola Marka. Ovo je jedinstven prikaz. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da smo ih baš ovde u Šilovu naslikali”, kazao je za Rtv Puls, freskopisac Nemanja Lazarević.

Po prvi put u jednom hrišćanskom hramu je živopisano Žitije Sv.apostola Marka. Reč je o četiri scene.
Scena Sv.Petra kako rukopolaže Sv.apostola Marka, scena pribrojavanja Sv.apostola Marka u red učenika Hristovih, scena dolaska Jevanđeliste Marka u Aleksandriju i njegovo zatvaranje u tamnicu i četvrta scena, mučenje i stradanje Sv.apostola Marka.

Nemanji Lazareviću iz Aranđelovca je ovo delo istovremeno i master rad na Akademiji SPC za umetnost I konzervaciju u Beogradu.

“Glavno je da se master rad, koji je zakazan za oktobar, odbrani baš u Beogradu, ali ne kao što je inače slučaj na akademiji, već u velelepnom hramu Svetog Marka. Budući da tek predstoji oslikavanje crkve Sv.Marka u Beogradu, verujem da će da iskoriste scene iz Šilova, koje su jedinstvene u svetu”, kaže Lazarević na kraju razgovora.

Crkva Sv. Marka u Šilovu izgrađena je 1997.godine.

Pripremila: Danijela Petrović
Foto: Rtv Puls

Opširnije u prilogu…

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.