Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SIJARTO: DVA NARODA POSTALA SU BRATSKA, NAPADAJU NAS ZATO ŠTO SE ZALAŽEMO ZA SVOJE NACIONALNE INTERESE

05/26/2023 20:16 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 26.maj – Ministar spoljnih poslova Mađarske Petar rekao je u obraćanju da predstavlja narod koji Srbe smatra bratskim, ali da nije uvek bilo tako.

“Naša zajednička istorija nas je stavila pred mnogo iskušenja. Često smo jedni druge doživljavali kao neprijatelje. Međutim, danas se sve to promenilo i dva naroda su postala bratska. Čemu možemo da zahvalimo za to, tačnije kome – vašem predsedniku Aleksandru Vučiću
Vaš predsednik je postigao da umesto istorijskog neprijateljstva, imamo istorijsko prijateljstvo među nama“, istakao je Sijarto.

Srbija se, ocenjuje, prema mađarskoj zajednici u Vojvodini odnosi na način koji može da posluži kao primer za ceo svet.

I Mađarska se, kaže, suočava sa sličnim izazovima kao Srbija. “I vi i mi smo izloženi bespoštednim napadima međunarodnog liberalnog mejnstrima, ali zašto nas napadaju – zato što se Mađari i Srbi zalažu za sebe i svoje nacionalne interese, a sposobni smo za to jer imamo jake lidere“, istakao je Sijarto.

“Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini i ne doprinosimo povećanju rizika od eskalacije rata. Napadaju nas, jer smo privrženi porodičnim vrednostima i napadaju nas zato što odbijamo da nam spolja diktiraju“, smatra mađarski šef diplomatije.


Izvor: RTS
Foto: Tviter

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.