Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SIJARTO: MAĐARSKA ĆE GLASATI PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI

05/15/2024 15:13 Redakcija RTV Puls

BUDIMPEŠTA, 15.maj – Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je u Budimpešti ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

On je, na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, istakao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

,,BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama”, poručio je Sijarto.

Sijarto je ocenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

,,Svedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje delovanje u BiH, i da prestanu sa pretnjama sankcijama i sa mešanjem u unutrašnje poslove BiH”, poručio je Sijarto.

Sa Dodikom je, kazao je razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

,,Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cele Evrope. Mađarska namerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu iu Evropi”, naveo je Sijarto.


Izvor: Tanjug
Foto: Tviter

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.