Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SRBI SA SEVERA: NEMA NI “D” OD KURTIJEVE DEMOKRATIJE, ZAPAD NE VIDI DA HOĆE DA NAS NEMA

09/17/2023 16:54 Redakcija RTV Puls

SEVERNA MITROVICA 17. septembar – Srbi sa severa Kosova kao čist paradoks vide to što se Aljbin Kurti stalno hvali demokratijom, vladavinom prava i zaštitom manjina i poručuju da stanje na terenu govori sve suprotno od onoga što kosovski premijer tvrdi.


Žitelji Leposvića, Kosovske Mitrovice i Zvečana sa kojima su reporteri Kosovo onlajn razgovarali kažu da se situacija posebno pogoršala od kada je Kurti na vlasti, i ističu da se Srbi suočavaju sa svakodnevnim pritiscima, neosnovanim hapšenjima, pretnjama, napadima na imovinu.

Za Ratomira Vukašinović iz Leposavića nema dileme – pod Kurtijem na Kosovu nema demokratije.

„Ne postoji ni ‘d’ od demokratije. Kakva je to demokratija kad ništa što je Srbima potrebno on ne dozvoljava? Što se tiče ovih sa Zapada, oni oči nemaju uopšte, oni to ne vide, može Kurti da radi šta god hoće oni se oglušuju na sve što on uradi, ne prihvataju ništa od onoga što Srbi govore. Pogledajte smo opštinu Leposavić, nijedan dokument ne može da se uzme jer je vlast pod upravom Kurtija. Tri meseca radnici opštine ne mogu da dođu na svoja radna mesta, a kamoli da obavljaju svoj posao. Užas je kada je reč o demokratiji. Užasno, zaista“, kaže Vukašinović.

Sličnog su mišljenja i građani Zvečana i Severne Mitrovice, koji poručuju da su poruke kosovskog premijera neutemeljene u realnosti.

Tako penzioner iz Zvečana kaže da, na primer, Srbi ne smeju sami da se kreću noću i pita kakva je to demokratija.

“Demokratija je da mogu da spavam pored puta noću i da me ne dira niko. A kakva je to demokratija kad moram da se krijem od policajaca, kad prolaze kolima. Šta će oni ovde na severu? Nekad smo bili u kafanama zajedno, pili, jeli, družili se a sad ne možemo da gledamo jedni druge. Koja je to demokratija? Nema demokratije, ni kod nas, ni kod njih. Kažem ono što mislim, možete da me terate i u zatvor ako treba. Čekamo da vidimo šta će da kažu do kraja meseca, šta će da bude, ako ništa drugo, da begamo ili da pucamo”, kaže ovaj Zvečanac.

Žiteljka Severne Mitrovice ogorčeno poručuje da Srbi na Kosovu žive u getu.

„Šta mislim o Kurtiju ne bih želela da govorim, jer ne bih bilo pristojno da se tako izražavam. Šta mogu da mislim o situaciji? Živimo u getu“, kaže ona.

I žitelj iz Zvečana koji je u penziji poručuje da je Kurtijeva “demokratija” takva da gore ne može da bude.

“On sve radi samo da uništi ovaj srpski narod. Zajedno sa specijalnim jedinicama rade na tome da nas oteraju i unište“, poručuje naš sagovornik.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.