Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SRPSKA LISTA: KOSOVSKE INSTITUCIJE DA PRESTANU SA PROGONOM SRBA

03/05/2024 8:12 Redakcija RTV Puls

ZVEČAN, 5.mart – Hapšenje Živorada N. raseljenog lica iz opštine Vučitrn u Severnoj Mitrovici je nastavak pritisaka na srpski narod na Кosovu po ustaljenoj praksi da je za optužbe za ratni zločin potrebno samo da ste Srbin koji je 1999. godine bio punoletan, ističe Srpska lista.


“Ovakav neosnovani progon poštenih i časnih Srba vodi daljoj eskalaciji situacije na terenu umesto da se situacija smiri i krene u pozitivnom smeru. Кao da nije dovoljno što je Živorad proteran sa svog kućnog praga u Vučitrnu, nego je nekome zasmetalo što je odlučno ostao na Кosovu i Metohiji, na svojoj zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Srpska lista ukazuje da je sramno što se u prisustvu najskuplje evropske misije za vladavinu prava Euleks ovoliki broj Srba nalazi optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza, bez ijednog očevica i ono što je najgore, uz obavezno određivanje pritvora isključivo zbog njihove srpske nacionalnosti.

“Čega se plaše predstavnici Euleksa pa nikada nisu javno izašli sa podacima o procesima protiv Srba koji su optuženi za ratni zločin godinama proveli nevini u pritvoru. Da li znate da najveći broj tih ljudi nakon oslobađanja odlazi sa Кosova i Metohije jer ne žele da izazivaju sudbinu i ponovo prolaze pakao kosovskih kazamata. Ako ništa drugo to bi bio dovoljan razlog da Evropske institucije pokrenu analize rada Euleksa na terenu, a ne da čitaju ružičaste izveštaje svojih birokarata iz Prištine”, dodaje se u saopštenju.

Srpska lista zahteva da kosovske institucije prestanu sa progonom Srba, da Živorada i sve ostale najhitnije oslobode i omoguće im pravo da se brane sa slobode, a ne da pritvor pretvore u zatvorske kazne koje traju po nekoliko godina.


Izvor i foto: Srpska lista, saopštenje

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.