Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SRPSKA SOLIDARNOST: HUMANITARNI PROJEKAT ZA STIPENDIRANJE DECE SA KOSOVA

03/04/2024 14:42 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 4.mart – Humanitarna organizacija “Srpska solidarnost” organizuje novi projekat za stipendiranje dece sa Kosova, a naročitu pažnju posvećuju deci i omladini koji nemaju mogućnost da se razvijaju i odrastaju u bezbrižnim okolnostima.


“Iz tog razloga smo u želji da ih ohrabrimo i pružimo podršku, pokrenuli smo program stipendiranja srpske dece na Kosovu i Metohiji putem fonda “Milan Ivančević-Milanče”. Do sada smo stipendirali oko 40 dece, a ove školske godine uz pomoć ljudi dobre volje i društveno odgovornih kompanija njih 23 prima stipendiju. Stipendisti pripadaju različitim kategorijama kao što su socijalno ugrožene i porodice sa više dece, deca talentovana u različitim oblastima (sport, nauka, umetnost i sl) kao i đaci Prizrenske bogoslovije”, navode u saopštenju.

Dodaju da su neki od od stipendista već poznati široj javnosti kao Uroš Mašić iz Prilužja, uspešni atletičar (prvak Srbije na 800 i 1500m), kao i mala Pavlina Radovanović koja svojim zvonkim glasom čuva i prenosi kosovsku tradiciju.

“Odabir dece stipendista sprovodi se u saradnji sa Kancelarijom za KiM Vlade Republike Srbije, Školskom upravom
AP KiM, sveštenstvom Raško-prizrenske eparhije, Crvenim Krstom i lokalnom samoupravom (srpske opštine na KiM). Mesečna stipendija za jedno dete iznosi 12.000 dinara, stipendiranje traje najmanje godinu dana”, ističe se.

Naglašavaju da uskoro ističu stipendije za 14 stipendista, a u želji da obnove njihovo stipendiranje, ali i da obezbede što više novih stipendija kako bi svi imali podjednake uslove za usavršavanje i napredovanje, a njihovim roditeljima olakšaju finansijsku situaciju jer su rešeni da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima, organizuju humanitarno-donatorsku večeru 14.03.2024. u restoranu „Trešnjin hlad“.

“Pozivamo sve dobre ljude i one koji prepoznaju značaj ovakvih projekata od nacionalne važnosti da prisustvuju večeri, upoznaju naše delovanje i pruže pomoć i podršku Fondu za stipendiranje dece. Podršku je moguće pružiti godišnjim stipendiranjem jednog deteta bilo jednokratnom uplatom godišnje stipendije u iznosu od 144.000 dinara ili mesečno uplatom 12.000 dinara 12 meseci; jednokratnom uplatom (iznos u skladu sa mogućnostima) ili svakog
meseca (iznos u skladu sa mogućnostima). Svaka pomoć je dobrodošla i svaki iznos uplate biće od značaja za rad Fonda jer se prikupljena sredstva akumuliraju i od prikupljene sume novca će zavisiti broj stipendista. Za one koji su u mogućnosti da stipendiraju jedno ili više dece omogućeno je sklapanje ugovora o donaciji kako za fizička tako i za pravna lica”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da im je želja da u svakom mestu na Kosovu i Metohiji gde ima srpskog življa stipendiramo bar jedno dete.

“Svedoci smo da je svakim danom egzistencija srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini sve ugroženija. Ne zaboravite da ova deca nemaju slobodu kretanja, da im je svaki dan neizvestan a bezbednost ugrožena. Potrebni smo im više nego ikada, da ih ohrabrimo, podstaknemo da razvijaju svoje potencijalne, da stiču nova saznanja,
da se usavršavaju a pojedinima nažalost da pomognemo u teškim socijalnim uslovima. Da im omogućimo da odrastaju nasmejani i koliko toliko bezbrižni. Stoga još jednom pozivamo sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije, udruženja, sindikate…sve koji su zainteresovani za dobrobit srpske dece sa Kosova i Metohije da dođu na humanitarnu dobrotvornu večeru i pomognu da što više njih ostvari svoje snove i želje, da zajedno budemo deo rešenja”, saopštili su.

U dopisu se navodi da za one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju večeri, postoji namenski račun za uplate u svrhu
stipendiranja.

Dinarski račun
160-0000000560970-19
Devizni račun uplate u EUR
SWIFT CODE:DBDBRSBG
IBAN:35160005400004999186
NAME:Srpska solidarnost, ADDRES:Srbija, Beograd, Skerliceva 12
PayPal:srpskasolidarnost@gmail.com
Podršku je moguće pružiti slanjem SMS-a na naš humanitarni broj 1389 jer se sav prihod od poruka usmerava na stipendije.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Srpska solidarnost

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.