Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

USVOJENA MAPA PUTA ZA ENERGETSKI SPORAZUM

06/21/2022 12:06 superadminpuls

BRISEL, 21.jun – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da sa velikim zadovoljstvom može da saopšti da su Kosovo i Srbija upravo usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Dijaloga uz podršku EU.

On je na Tviteru napisao da je to veliki korak napred.
Mapa puta za primenu energetskih sporazuma u cilju prevazilaženja krize i problema u energetskom sektoru, koju su glavni pregovarači Beograda i Prištine usvojili danas u Briselu, obavezuje kosovsku Regulatornu kancelariju za energiju da Elektroseveru izda licencu za snabdevanje, a zatim predviđa niz daljih koraka.
U tekstu dogovora se kaže da će RUE obezbediti usklađenost sa uslovima utvrđenim licencom za snabdevanje u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

  • U roku od sedam dana od izdavanja dozvole za snabdevanje Elektrosever dostaviti KEDS-u i KOSST-u najnovije podatke o potrošačima preko Evropske unije.
  • U roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Sporazum o Bilansnoj obavezi sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, prema stavu 1 člana 5 Ugovora iz 2013. godine.
  • U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, Elektrosever će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdevanje.
  • U skladu sa članom 14. Energetskog sporazuma iz 2015. godine, u roku od 30 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod posredovanjem EU, ako je potrebno) imaće pristup podstanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.
  • U roku od 45 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa Elektroseverom, dostaviti RUE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu temeljnog razmatranja postojeće infrastrukture.
  • U roku od 21 dana nakon podnošenja investicionog plana i potrebnih troškova održavanja i gubitaka na mreži, RUE će u principu odobriti ove planove, troškove i gubitke.
  • U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, RUE može da odluči da suspenduje i/ili povuče licencu za snabdevanje koja je data Elektroseveru, uz prethodnu konsultaciju između strana, uz podršku EU, u periodu od najviše 15 dana. EU će dati stručno mišljenje, ako to zatraži najmanje jedna od strana.
  • Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze Strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Izvor: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.