Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VIDOVDAN OBELEŽEN NA PRILEPCU RODNOM MESTU KNEZA LAZARA

06/28/2022 17:56 Redakcija RTV Puls

PRILEPAC, 28.jun – Više stotina Srba okupilo se na Vidovdan u Prilepcu u Kosovskom Pomoravlju, rodnom mestu kneza Lazara da obeleži 633 godina od Boja na Kosovu.

Obeležavanje Vidovdana na Prilepcu započelo je osvećenjem i rezanjem slavskog kolača. Tradicionalno kao i svake godine prošlogodišnji kolačar predao je kumstvo i izabran je novi kum za narednu godinu.
Ovogodišnji kuma Tanja Aksić iz Raniluga, istakla je da Vidovdan ima posebnu draž samim tim što je na mestu gde se rodio knez Lazar.

Program lokalnih umetnika i poznatog glumca Saše Stojanovića, na trenutak je sve prisutne vratio daleko u istoriju.

Prilepac, mesto rođenja kneza Lazara tradicionalno okuplja ljude iz gotovo svih krajeva Kosovskog Pomoravlja Centralne Srbije i regiona.

Na ovoj svečanosti Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje”, uručila je nagrade učesnicima literalnog konkursa za decu Kosova i Metohije.

Srbi su još jednom na veliki praznik pokazali sve ono što krasi jedan narod sa dugom i bogatom tradicijom. Međutim i ove godine mermerna ploča sa uklesanim imenom svetog Kneza Lazara, koja je u nekoliko navrata lomljena, pa ponovo izrađivana, po zavržetku obeležavanja poneta je na čuvanje do sledećeg Vidovdana.

Pripremio: Bojan Antić.

Foto: RTV Puls.

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.