Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VIŠE OD PET HILJADA SRBA NA PROTESTU U GORNJEM KUSCU

11/23/2022 16:13 superadminpuls

GORNJE KUSCE, 23.novembar – Pred više od pet hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja, koji su se okupili danas na centralnom trgu u Gornjem Kuscu, poslate se poruke solidarnosti sa sunarodnicima na severu Kosova, a od prištinskih institucija zatraženo poštovanje dogovorenih sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Iako su odnosi srpske i albanske zajednice u Kosovskom Pomoravlju korektni, centralne institucije u Prištini vrše pritisak na institucije srpske zajednice i građane, kao i na njihova prava, navodi se u zajedničkom saopštenju četvorice predsednika opština sa srpskom većinom u Partešu, Klokotu, Ranilugu i Novom Brdu.

“Zbog sve češćih neosnovanih pritisaka od strane centralnih institucija u Prištini, usmerenih na građane i institucije u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju, kao i prema građanima srpske zajednice u ostalim opštinama, primoravanja pripadnika KPS iz srpske zajednice da prihvate agažovanje na severu Kosova, ukidanja socijalnih primanja gradjanima srpske zajednice od strane centralnih institucija u Prištini, pojačane kontrola i kažnjavanja građana srpske zajednice, a naročito onih koji upravljaju vozilima sa tablicama RS od strane KPS policije, konstantnog montiranja procesa od strane specijalnog tužilaštva u Prištini usmerenih na gradonačelnike opština sa srpskom većinom, tražimo od institucija u Prištini i gospdina Kurtija da prestanu sa konstantnim pritiscima i narušavanjem dobrih odnosa izmedju dve većinske zajednice u Kosovskom Pomoravlju”, navodi se u tekstu saopštenja koji su potpisali predsednici opština Novo Brdo, Parteš, Ranilug i Klokot uz poziv institucijama u Prištini da prestanu sa kršenjem prava srpske zajednice, kao i da što pre krenu sa formiranjem ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom.

Predsednik opštine Novo Brdo Saša MIlošević poručio je da narod iz Kosovskog Pomoravlja, slozno i jedinstveno podržava svoje sunarodnike na severu Kosova, uz reči: ” Vaša demokratska borba je i naša borba, vaše stradanje je i naše stradanje” . Poslata je poruka centralnim institucijama da prestanu sa terorom nad srpskim narodom na Kosovu i zatrazeno od Aljbina Kuritija da što pre krene sa poštovanjem dogovorenih sporazuma i formiranjem Zajednice srpskih opština.

U narednom periodu pratiće se sve aktivnosti usmerene protiv gradjana i institucija u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju. “Mi kao gradonačelnici, kao i odbornici srpske zajednice u skupštinama opština, donećemo odgovarajuće odluke o daljim aktivnostima i učestvovanju u kosovskim institucijama”, dodaje se u zajedničkoj izjavi predsednika opština.


Skupu podrške u Gornjem Kuscu kojem je prisustvovalo više od pet hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja, ukazano je na probleme koje srpska zajednice ima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulture, a posebno na položaj i svakodnevne teškoće mladih.

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.