Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČEVIĆ SA HARČENKOM: POLOŽAJ SRBA NA KIM NAKON ZABRANE UPOTREBE DINARA UGROŽEN

05/15/2024 14:34 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 15.maj – Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ukazao je ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Bocanu Harčenku na ugrožen položaj Srba na Kosovu nakon odluke prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara, koja, kako je naveo, u velikoj meri otežava njihov život i udaljava od dijaloga Beograda i Prištine.


Vučević je sa Bocan Harčenkom razgovarao o odnosima dveju država, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji i izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji na čvrstom stavu u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na poštovanju međunarodnog prava.

Predsednik Vlade je takođe poručio da je za Srbiju od strateškog interesa očuvanje stabilnosti regiona, dodavši da je nacrt rezolucije GS UN o Srebrenici osetljivo pitanje, koje ne doprinosi produbljivanju saradnje i izgradnji dobrih susedskih odnosa u regionu.

„On je istakao da je položaj Srba ugrožen odlukom prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, koja u velikoj meri otežava život naših građana u južnoj srpskoj pokrajini i udaljava od dijaloga Beograda i Prištine“, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Bocan Harčenko je preneo da Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i nedvosmislenu podršku na međunarodnom planu po pitanjima od vitalnog interesa.

On je uručio premijeru Vučeviću čestitku predsednika Vlade Ruske Federacije Mihaila Mišustina i poželeo mnogo uspeha u radu nove vlade.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Vlada Srbije

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.