Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČEVIĆ SA MATILDOM MORDT: SRBI NA KOSOVU IZLOŽENI TERORU VLASTI U PRIŠTINI

07/10/2024 16:48 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 10. jul – Premijer Srbije Miloš Vučević ukazao je danas, prilikom razgovora sa novom stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Matildom Mordt, na težak položaj srpskog naroda na Kosovu, koji je, kako je istakao, izložen svakodnevnom teroru vlasti u Prištini.
Vučević je istakao i da nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ne doprinosi stabilnosti u regionu, već naprotiv, dodatno narušava odnose unutar Bosne i Hercegovine, saopštila je Vlada Srbije.

Delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu i saradnja sa institucijama od velike je važnosti za Srbiju u pogledu podrške smanjenju siromaštva, očuvanju životne sredine, podizanju ekonomije i jačanju institucija, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Vučević je istakao da su industrija i poljoprivreda najvažnije za očuvanje održivog privrednog rasta, kao i oblast turizma koja poslednjih godina koja beleži značajan privredni rast.

Matilda Mordt istakla je da UN imaju važnu ulogu u rešavanju pitanja klimatskih promena, čestitajući Vladi Srbije na izuzetnom angažovanju jačanja institucionalnih kapaciteta za bavljenje pitanjem klimatskih promena.

Ona je dodala da podrška privatnim kompanijama u oblastima zelenih inovacija i IT tehnologija predstavlja veliki potencijal za ekonomiju.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, Matilda Mordt je istakla da je saradnja sa Vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da očekuje njen nastavak u svim važnim oblastima.

Na sastanku je bilo reči i o samitu UN, koji će biti održan u septembru, a na kojem će biti potpisan dokument o zajedničkoj agendi UN i ispunjenju Agende 2030 sa 17 ciljeva održivog razvoja.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.