Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ NA PRIJEMU KOD GUTEREŠA UOČI POČETKA ZASEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UN

09/19/2023 16:30 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD 19. septembar – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prisustvuje prijemu koji je priredio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Gutereš je domaćin prijema u čast šefova delegacija, uoči otvaranja Generalne debate Generalne skupštine UN.

Generalna debata počinje danas u 9 sati po lokalnom vremenu (15 časova), a okupiće više od 140 lidera i predstavnika država.

Kasnije danas, Vučić će prisustvovati neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj. Predsednik Srbije biće večeras gost na prijemu koji povodom Generalne debate 78. zasedanja GS UN priređuje predsednik SAD-a Džozef Bajden sa suprugom.

Takođe, Vučić će tokom boravka u Njujorku imati više važnih bilateralnih sastanaka, na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, posebno nakon poslednje, neuspešne runde razgovora u Briselu.

Vučić će imati bilateralne susrete sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, sa potpredsednikom Evropske komisije Marašom Ševčovičem, sa predsednikom Republike Koreje Jun Sok-Jolom…

Predsednik Srbije obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak.

Vučić je boravak u Njujorku započeo na prijemu koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc, povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama. Predsednik je poručio da je zasedanje Generalne skupštine UN prilika da se glas svih za Zapadnog Balkana čuje jače i bolje.

Izvor: Kosovo Online
Foto: Predsedništvo Srbije

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.