Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ: RADIĆEMO NA IMPLEMENTACIJI SPORAZUMA DO NAŠIH CRVENIH LINIJA

03/19/2023 12:10 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 19.mart – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti govorio je o Aneksu sporazuma koji je juče dogovoren u Ohridu sa posrednicima EU u dijalogu i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.


“Razgovori nikada nisu jednostavni jer se radi o stranama koje imaju drugačije interese”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Aneks čini sastavni deo sporazuma, gde se Kosovo i Srbija slažu da će ga poštovati i primeniti sve obaveze.

“Strane primaju k znanju da će sporazum i aneks za implementaciju postati sastavni deo procesa pristupanja Srbije EU i pristupanja Kosova EU. Strane primaju k znanju da će nakon usvajanja Aneksa, EU započeti izmene Poglavlja 35 za Srbiju koje će oslikavati obaveze Srbije. Agenda specijalne grupe Kosova će isto tako oslikavati nove obaveze Kosova koje proizila iz aneksa”. Strane su saglasne da potvrde deklaraciju o nestalim licima onako kako je dogovoreno u sporazumu”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, prema Aneksu, da bi primenilo član 7 evropskog predloga, Kosovo pokreće pregovore uz posredovanje EU o uspostavljanju konkretnih dogovora i garancija kako bi se obezbedio adekvatan nivo upravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga.

“Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje. Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene. Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi biti primenjeni nezavisno jedan od drugog. Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja. Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana tačke” rekao je Vučić.

Kako je naveo u Aneksu stoji ida će se sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijati u okviru dijaloga koji vodi EU.

“Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU”, rekao je Vučić i dodao da je to za Srbiju, u uslovima gde ne postoji ništa lako, ne posebno teško.

“Biće mnogo težih stvari u budućnosti, za šest meseci ili godinu dana. Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo. Tu govorim o evropskom putu”, navodi Vučić.

On je istakao da nije potpisao ništa, pre svega zato što je Srbija priznata država, dok, navodi, Kosovo to nije.

“Ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa Republikom Kosovo. Kao predsedniku, čak su i moje izjave obavezujuće, i zato pažljivo biram reči. Ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama, koje se tiču suprotstavljanju priznanja Kosova, i prijemu u UN. I danas to kažem, da niko ne bi mogao da pomisli da nametne pravnu obavezu Srbiji”, dodao je Vučić.

On je istakao da zato nije ni potpisan sporazum, a ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.

“Dakle, član Bečke konvencije kaže sledeće: dodatni problem je što član 7 Bečke konvencije utvrđuju da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost.” Naravno, uvek manje nego potpis, ali ima vrednost. Zato sam odbijao da prihvatam glagolske imenice poput prihvatanje”, rekao je on.

Vučić je istakao i da Srbija prihva koncept, da će raditi na implementaciji, i da hoće da ljudi u Srbiji znaju kako se vodi računa o interesima zemlje.

“Ja ne ponavljam stvari zato što sam glup ili ne znam šta radim, već zato što dobro znam šta radim. Sada dolazimo do jednog člana koji je važan za sve, a to su nestale osobe”, rekao je on.

On je naglasio da Priština do sada pitanje nestalih koristila kao pritisak na Srbiju kako bi dobila ratnu odštetu.

“Sve smo prihvatili, osim jednog zahteva. Iživljavali su se sa zahtevima i dodavali su. I prihvatili smo, nemamo problem sa tim, u humanitarnom i humanom smislu. Problem je nastao oko toga što smo mi mogli da prihvatimo jedan termin, oko toga kako su prisilno nestali, ali ne možete da prihvatite termin prisilni nestanak, zato što je taj termin deo posebne međunarodne konvencije, i onda bismo imali obavezu da plaćamo ratnu odštetu i da smo direktno odgovorni za sukob na KiM”, kaže Vučić.

Dodaje da je izuzetno važno što se u aneksu nedvosmisleno pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.