Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BEOGRADU

11/21/2023 10:53 superadminpuls

BEOGRAD, 21.novembar – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da je za Srbiju važna saradnja sa NATO i Kforom u nadi da će koliko, toliko osigurati bezbednost i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da od 2001. godine na Kosovu nije bilo potrebe da Kfor obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje ni za koju drugu zajednicu osim za Srbe i isključivo za Srbe.

“Samo su Srbi bili napadani od 2001, pa 2004, pa 2008. godine. Upoznao sam Stoltenberga da je 13 odsto Srba napustilo sever u poslednjih godinu dana zbog pritiska, maltretiranja, hapšenja, pretnji od strane prištinskog režima. Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je”, kazao je Vučić.

Naveo je da je svestan da Zapad interesuje samo Banjska i pre toga događaji u Zvečanu.

“Moram da kažem da imamo drugačije viđenje, ali da dobro razumemo zahteve zapada i NATO, mi ćemo se truditi da imamo dobru saradnju”, kazao je predsednik.

Navodeći da je Vojska Srbije korektno obavljala svoj posao i nije prekršila svoja ovlašćenja, Vučić je istakao da je stvar Srbije gde će da raspoređuje svoje vojne snage u skladu sa Ustavom Srbije.

“Gde ćemo da je raspoređujemo vojsku, to je naša stvar u skladu sa Ustavom Srbije i nikoga ne ugrožavajući”, istakao je Vučić odgovarajući na primedbe generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da dodatne trupe Vojske Srbije na administrativnoj liniji sa Kosovom neće doprineti deeskalaciji.

Podsetio je i Stoltenberga i druge na Zapadu da je do sukoba sa Kforom u Zvečanu došlo nakon što su se Srbi pobunili zbog albanskih gradonačelnika, a da je do događaja u Banjskoj prošlo godinu dana od kada su SAD i EU dale garancije da neće biti hapšenja onih sa barikada.

“A onda su krenuli. I albanski policajci na severu, koji nemaju šta da rade na severu, kao i KBS koji su u međuvremenu upucavali decu na Badnje veče, koji nemaju pravo da postoje po Rezoluciji 1244 što je proizvelo da dođe do Banjske, sa čim mi nismo saglasni zbog čega ćemo učiniti odgovornima one koji su učestvovali u tim događajima”, kazao je Vučić.

Kako dodaje, saradnja sa NATO je korektna, dobra.

“Kada neko na pristojan način razgovora može da kaže nema potrebe za toliko vojnika na određenom mestu, ali ne primamo naređenja”, istakao je još jednom.

Što se tiče zajedničkih vežbi sa NATO, Vučić kaže da će uputiti vladi Srbije da razmotre odluku da se krene u ponovnovo održavanje zajedničkih vežbi.

“Za nas je važno da ljudi razumeju da je teško objasniti ljudima u Srbiji da je mandat NATO zasnovan na Rezoluciji 1244, želimo još veće prisustvo Kfora, ali imamo problem sa političkim tumačenjem Rezolucije”, kazao je.

Ponovio je da će Srbija čuvati mir, stabilnost.

“Srbija radi sve što može da se dođe do kompromisnog rešenja u dijalogu i nema ništa od ZSO i neće je formirati sve dok je Kurti na vlasti, samo će tražiti izgovore, nikakvu čak ni onakvu koja nam oduzima deo ovlašćenja, ali znam da će velike zapadne sile da uvek čuvaju svoje čedo, a mi Srbi ko preživi”, poručio je Vučić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.