Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ: ZSO POTREBNA SVUDA GDE SRBI ŽIVE NA KIM

03/19/2023 12:13 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 19.mart – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je za Srbiju veoma važno to što se u aneksu sporazuma nedvosmisleno spominju sorazumi koji su postignuti Briselskim sporazumom.


“Videli ste kada je završen sastanak, nijednu lošu reč nisam rekao o drugoj strani. Ali, Kurti se pojavio i rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. To nas ne zanima, mi nismo usvojili Ahtisarijev plan, i on nije deo dijaloga. Kurti je izneo svoja tri stuba, koja nisu prihvaćena, za formiranje ZSO. Ja sam rekao da nije problem, i da mogu da odem odmah. Oni imaju potpise ovde, na četiri sporazuma, koja se tiču ZSO. Mi imamo potpise. Negde Tačija, negde Mustafe. Negde Dačićev, negde moj potpis, 2015. godine. I posebno je važan dokument iz 2015. godine, koji govori o principima”, rekao je on.

Vučić je dodao da Srbi na Kosovu južno od Ibra žive u getu, dodajući da je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive na Kosovu.

“Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju ni institucionalni okvir, i bez obzira što gradimo veliku bolnicu u Gračanici, svi samo hoće da se dočepaju Severne Mitrovice. Zato što je naslonjena na centralnu Srbiju, i tu im je lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali naravno mnogo više na jugu, nego na samom severu. Time Srbi dobijaju inssitucionalni okvir za svoje delovanje, predsednika, skupštinu savet, koja će komunicirati i sa centralnim vlastima. Kako god vi to nazivali. Izmišljali bajke, možete da radite šta hoćete, ovo je ono što je za nas važno”, naglasio je on.

Vučić je rekao da Albanci imaju tri stuba za svoje zahteve.

“Prvi je ustav Kosova, drugi je izjava Federike Mogerini koju je rekla Isi Mustafi. Treći stub je op-ed, pismo uredništvu koje su potpisali Šole i Eskobar. Ja sam pitao: “Ja sam svašta video, i veoma poštujem i gospodina Šolea, i Eskobara, ali jel moguće da vi meni govorite da je materijalni i formalni izvor prava, jedan tekst u novinama”. I kao što vidite izborili smo se za našu stranu. Plašim se da će biti mnogo teže nego što mislim”, izjavio je Vučić.

On kaže da postoje stvari koje Srbija niti može, niti je realno da ih primeni.

“Šta se tu promenilo za nas. Ne mnogo toga, ali što znamo da će naš evropski put zavisiti od ovih pregovora. Ko god hoće neka kaže da nije zainteresovan za evropski put, ali ja jesam. Ne zato što imam idolatrijski pristup i mislim da je sve divno tamo, već zato što sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i građanima, koji ne moraju uvek to da razumeju i prihvate”, rekao je on.

On je naglasio da Šolc-Makron plan nije pregovaran.

“Juče je tekst menjan 12 puta, zato želim da se zahvalim celom timu. U svakom slučaju sada imamo dosta vremena da razmislimo o svemu”, zaključio je Vučić.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.