Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

“DANI JORGOVANA” U MANASTIRU BRNJAK: OKUPILA NAS JE KRALJICA JELENA ANŽUJSKA

05/25/2024 13:40 Redakcija RTV Puls

ZUBIN POTOK, 25. maj – Dom kulture “Stari Kolašin”, uz pokroviteljstvo Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok, danas je u porti manastira Brnjak organizovao kulturno-duhovnu manifestaciju “Dani jorgovana”.
Idejni tvorac ove manifestacije bio je novinar Milan Glišović iz Kraljeva, a zahvaljujući saradnji sa Društvom francusko-srpskog prijateljstva “Jelena Anžujska” ova svečanost se obeležava sa velikom radošću.

Nakon služenja liturgije, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Milena Parlić i bivši predsednik PO Zubin Potok Srđan Vulović zasadili su jorgovane.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Dom kulture ‘Stari Kolašin‘, tradicionalno organizuju manifestaciju ‚Dani jorgovana‘ u znak sećanja na prvu srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku. Danas nas je naša kraljica okupila ovde, da nas podseti na to koliki je njen značaj bio u vreme Stare Srbije, koliko je doprinela, o čemu govori jedino žitije koje je posvećeno jednoj ženi. Njoj jn dato da rukovodi delom teritorije, rame uz rame sa svojim mužem i svojim sinovima. Borila se u vreme srednjovekovne Srbije, ostavila je i školu, prvu žensku školu i istrajavala je u učenju, znanju i veri”, podsetila je Parlić.

Zbog svega toga, dodaje, Jelena Anžujska može da posluži ženama, ali i mladim generacijama kao primer kako se mora boriti, idući njenim stopama.

“Najlepši deo ove manifestacije jesu jorgovani koje smo ovde zasadili u znak sećanja na bajkovitu ljubav između kralja i kraljice. Ostavila nam je primer, tako da se nadam da ćemo ovu manifestaciju i dalje održavati i da ćemo kroz ovu manifestaciju čuvati kroz vekove značaj srpske kraljice Jelene Anžujske. Odavde, iz Brnjaka, čestitam svima Dane jorgovana sa željom da se nadalje okupljamo ovde u što većem broju“, rekla je Milena Parlić.

U porti manastira je održano i javno čitanje drame „Jelena Anžujska“ po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca.

U istoriji i narodnom predanju čuva se uspomena na Jelenu Anžujsku, vladarku i svetiteljku. Princeza francuskog porekla iz carske ili kraljevske loze udala se oko 1250. godine za srpskog kralja Uroša Prvog. Srbiji je rodila dva sina, dva kralja, Milutina i Dragutina, i više od pola veka bila je u krugu najznačajnijih ličnosti kraljevstva.

Najveći deo svog života kraljica Jelena Anžujska provela je na svom dvoru u Brnjacima (Ibarskom Kolašinu). Na daleko je poznata njena dobrota i darežljivost, uboge je odevala i hranila, na dvoru je skupljala devojke iz svog kraljevstva da bi ih naučila veštinama ručnog rada i drugim poslovima. Umrla je u dvoru u Brnjacima jednog hladnog februarskog dana, a sahranjena je kao pravoslavna monahinja u svojoj zadužbini, u manastiru Gradac.

Iako je njen dvor u Brnjacima već odavno razrušen, sva kraljičina bogatstva su iščezla, ali prolazna dobra nadživela je uspomena na duhovno blago koje je ostavila narodu.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.